Tillbaka
Tillbaka
Tävlingskommitténs tankar

Tänk dig att komma ut till en folktom golfbana klockan fem en sommarmorgon inför Krögarnas Scramble, låsa upp och ställa sig på uteserveringen med en kopp kaffe i handen tillsammans med Henrik P och blicka ut över 18:e hålets fairway och green med strandskator och Varholmen i blickfånget!

Det är vindstilla med fågelsång och en uppåtgående sol i bakgrunden. Då infinner sig en riktig behaglig och härlig känsla. Sista förberedelserna dagens tävling tar vid och deltagarna börjar anlända, tävlingen kommer igång och allt rullar på med många tävlingssugna golfare, kända och okända. Dagen går fort och helt plötsligt är sista scorekortet inlämnat, resultatlistan publicerad och utskriven. Jag tittar ut över 18:e, solen har gått ner och lugnet är återställt, förutom de tjattrande strandskatorna. Det är återigen en folktom golfbana. Det tycker jag är ”en bra dag på golfbanan”, helt enkelt en ynnest att få vara en del av.

 

När jag som kommittéordförande börjar tänka till med uppgiften att ”skriva några rader om CGK-veckan” konstaterar jag snabbt att det inte går begränsa sig till själva tävlingsveckan eller att gå in på detaljer.

CGK:s arbetssätt är, i princip, att klubbledning planerar tävlingarna med delaktighet från Tävlingskommittén (TK). Respektive tävling växer fram i form av tävlingsbestämmelser under försäsongen, Mycket bygger på tradition. TK tillsätter funktionärer och genomför respektive tävling, hela tiden i god samverkan med kansli, övriga funktioner och kommittéer i klubben. Det är verkligen ett lagarbete.

TK består av sju medlemmar. Inför veckan har vi ett par möten för att schemalägga oss och med lite ”pyssel” får vi ihop det. När det i år uppstod behov ställde f.d. medlemmar i TK upp, vilket vi blev glada för. Vi börjar bli ett sammansvetsat gäng. Det finns dock plats för fler. De roller TK står för under tävlingarna, som ni säkert märkt, är övergripande tävlingsledning, starter och funktionär för scoreinmatning.

I god tid före ”Veckan” leder TK också ett särskilt klubbledningsmöte för att se till att allt är synkat inför genomförandet, exempelvis tävlingsbestämmelserna, policy för spelavbrott, översyn lokala regler, var behöver det markeras för MUA, var kan vi tänkas behöva hjälp av Bankommittén med att röja för att öka sikt, minska tid för bolletande och att få till en bana med möjlighet till att underlätta spelet, mm.

I år var banan osedvanligt grön och frodig. Därmed i mitt tycke både rättvis och väldigt bra. Greenerna hade också återhämtat sig efter den tröga våren.

När jag funderar vidare över genomförandet av ”Veckan” och hur respektive tävling gick så är den sammanfattande känslan att det flöt på väldigt bra, var dag för sig. Vädret satte inga käppar i hjulen, så vi slapp därmed försvårande spelavbrott. Den ständigt återkommande diskussionsfrågan om speltempo var det i allmänhet ganska lugnt kring och deltagarna hanterade tempot väl. I vanlig ordning uppstod köer vid och på 12:an men vid uppföljning så verkar det som rättade till sig efterhand utan allt för stora väntetider resterande del av ronden. TK tycker att rondtiderna allmänhet var bättre än tidigare år.

 

Inför lottningen av varje tävling fick Henrik P i vanlig ordning ta emot en mängd önskemål om starttider. Han eftersträvar att tillgodose alla önskemål. TK är glada och uppskattar att det är Henrik som löser den uppgiften till de flestas belåtenhet.

Sponsorerna stod för relevanta och fina prisbord. Prisutdelningarna, onsdag och lördag, var tillställningar med god stämning. Linus N och Anders S stod traditionellt för musicerande av hög klass. Skärgårdsköket erbjöd räkfrossa och grillbuffé. Vi i TK tackar för de fina omnämnanden vi fick ta emot vid tacktalen från segrarna

Konkurrensen från Hasslöfestivalen påverkade lördagskvällens evenemang vilket vi får fundera kring hur vi ska göra till kommande år.

Man vill ju hela tiden se glada golfare och nöjda golfare under ”Veckan” men det är näst intill en omöjlighet att undvika en del missnöje. Alltid uppstår det någon oönskad situation som skapar humörnedsättningar. Ett sådant exempel är paret som kom till receptionen inför en tävling och blev väldigt missnöjda med lottningen då en av spelarna blev ensam i bollen att spela från röd tee. De hade förväntat sig två på varje tee. Det tog sig uttryck i visst missnöje trots det fanns relevanta skäl till situationen. Därför var det extra roligt att se hur humöret hade vänt under dagen och deras nöjda och glada miner vid den kvällens prisutdelning och mottagandet av priser

”Veckan” är slut för i år och vi tar nya tag inför 2018 års upplaga. Vi får se hur den formar sig. Som sagt, mycket bygger på tradition, men det finns plats för att utveckla och göra bättre. Det gör vi tillsammans med er medlemmar och sponsorerna.

För tävlingskommittén
Hans-Peter Ehrlow